Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ние, членовете на Граждански клуб ЛИПА Стара Загора, подкрепяме категорично справедливите искания на българските граждани, излезли масово на протести и вярваме, че гражданската енергия ще катализира процесите за разрешаване на дълго време трупалите се проблеми и противоречия. Заедно с това наблюдаваме с безпокойство при продължаващите улични протести липса на разумни, приемливи алтернативни решения и разнопосочни послания от партии, организации и движения. С желание да дадем своя принос за постигане на исканата от всички устойчива промяна с използване на цивилизовани средства, се обявяваме и призоваваме за:

 •     Постигане на национално отговорен консенсус за съхраняване на основните опори на стабилност на държавата, в т.ч: запазване на валутния борд, запазване на евроатлантическата ориентация, спазване на международните договори, по които България е страна, запазване на финансова стабилност и предвидимост.
 •     Подобряване на бизнес средата и предприемане на бързи мерки за реална подкрепа на националния бизнес, което ще съдейства за повишаване на заетостта и за увеличаване на работните заплати. Това, според нас, е единствено правилният подход за решаване на основния проблем, предизвикал протестите – високата безработица и ниските доходи.  
 •     Преглед и ревизия на антимонополното законодателство; въвеждане на системен и засилен контрол с широко и активно гражданско участие върху дейността на всички монополи, независимо от националността и сферата им на дейност, които, освен че превърнаха българските граждани в крепостни селяни, задушават и поставят на колене българския бизнес.
 •     Промяна на изборното законодателство, за да се спре възпроизвеждането на статуквото след всеки избор, с въвеждане на:
  -    Механизъм за участие в изборите с граждански листи при равнопоставеност на гражданските организации с политическите партии.
  -    Силен мажоритарен елемент при всички видове избори.
  -    Задължителна отчетност на всички избраници пред избирателите и въвеждане на възможност за отзоваването им чрез опростена процедура.
  -    Обмисляне на образователен ценз за основно образование на избирателите,  което рязко ще намали изборната корупция и търговията с гласове.
 •     Засилено гражданско участие в работата на управлението и институциите на различните нива. Но само при разработване на ефективен механизъм, с ясни правила за определяне на легитимността на представителите на гражданските структури и определяне на конкретните им правомощия. В противен случай гражданското участие ще затрудни, а е възможно и да блокира работата на самите органи. 

Опасяваме се, че взети под натиск бързи популистки решения могат още повече да задълбочат проблемите.

Нека бъдем отговорни към утрешния ден на децата ни и на България!

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?