Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Стария чинар - Стара ЗагораЧленове на Граждански клуб ЛИПА - Стара Загора и техни приятели продължиха дейностите по проекта на клуба за укрепване и социализиране на вековното дърво Стария чинар в Стара Загора. На 1 юни 2013 г. те се събраха, за да почистят пространството около дървото, което е на възраст от почти 700 години.

На практика с това се поставя начало на дейностите за облагородяване на Стария чинар и охрана на мястото в парк Бедечка. Граждански клуб ЛИПА - Стара Загора осигури финансиране от около 10 хил. лева и сумата е достатъчна за първоначалните мероприятия. Парите са дарени от членовете на клуба по време на организирания от Обществен дарителски фонд Дарителски кръг За Стара Загора, като към тях се добавят и средства от грантова схема. Съществен принос за събиране на средствата има семейство Чахови, което дари най-голямата сума за опазване на вековното дърво.

Какво е направено до сега:

По инициатива на ГК ЛИПА, подкрепена от много граждани на Стара Загора, на 31 октомври 2012 г. се проведе масово почистване на района около Стария чинар. Това събитие преоткри за старозагорци Стария чинар. По време на тази кампания публично беше обявен конкурс за Разработване на технически  проект за укрепване и възстановяване на Стария чинар и благоустрояване на околното пространство.
Изпратено е писмо до кмета на Стара Загора за издаване на необходимите изходни документи и разрешения за изпълнение на проекта. Поради градоустройствени проблеми, издаването на тези документи беше забавено, но се очаква в най-скоро време да се получат.

Туристическият център към общината издаде информационен флаер за Стария чинар и монтира указателни табели към природната забележителност.

Обхват на проекта:

 • Консервация, саниране и укрепване на ствола и короната на дървото и изграждане на защитно ограждение
 • Естетично и функционално оформление на околното пространство, с  изграждане на кът за отдих с беседка, барбекю и възможност за спорт
 • Осветление, видео наблюдение и охрана
 • Изработване на интернет страница на проекта и информационни материали
 • Включване на Стария чинар в европейската кампания Дърво на годината.

Визията на Граждански клуб ЛИПА е:

 • Стария чинар и околността да станат предпочитано място за посещение, спорт и отдих на старозагорци където семействата ще могат заедно да прекарват време сред природата и да се зареждат с енергия от 700 годишното дърво
 • Стария чинар да се превърне в туристическа атракция и за гостите на Стара Загора и един от символите на Стара Загора.

Данни за Стария чинар:

 • Местоположение: парк Бедечка - Стара Загора
 • Възраст: около 700 г.
 • Обявен със Заповед 995/20.04.1960 г. на ГУГ за природна забележителност
 • Дендрологичен вид: източен чинар (platanus orientalis)
 • Диаметър в основата:    3.6 м
 • Обиколка на стеблото  11.2 м
 • Височина на короната  17.5 м
 • Дървото е в относително добра жизненост.

През 80-те години са предприети мерки за оздравяване чрез армиране и запълване с циментов разтвор отворите на голямата вътрешна кухина (коруба) и два от проблемните клонове са укрепени с метални подпори. Към момента тези защитни съоръжения не са в добро състояние.

Дървото се нуждае от спешни саниращи и укрепителни дейности, в противен случай има сериозен риск от безвъзвратно му унищожаване.

 

Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора Стария чинар получи грижи от Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?