Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Традиция е Граждански клуб ЛИПА Стара Загора в началото на есенния активен сезон да представя пред старозагорската общественост програмата за дейността си, като имаме предвид, че изпълнението й става пред вашите очи.

Акцентите от програмата

За трета поредна година продължаваме и развиваме инициативата ПАЗИ МЕ!, в подкрепа на безопасността на децата на Стара Загора, в рамките на която за първия учебен ден отново ще раздадем гъвкави светлоотражателни ленти на всички първокласници в Стара Загора около ( около 1250). Както винаги ще подкрепяме много партньорски проекти за повишаване на детската и ученическата безопасност при движение, колоездене и шофиране. Част от тях вече се провеждат на откритата през май от ГК ЛИПА спортна площадка в междублоково пространство на ул. Г.С. Раковски 146, която е специално обозначена затова.

На националния празник 22 септември и празник на Старозагорски минерални бани ще представим в курортното селище следващите ни действия на клуба ни в подкрепа на “Зеленото сърце на Стара Загора“. Ще продължим да разселваме птици от видове, подходящи за естествено развъждане в територията около езерото. Ще зарибим езерото с 5000 рибки от подходящи видове. Заедно със Земеделски институт Стара Загора ще тестваме системата на „биокосачки“ – специален вид козички, които са атракция за парковете в някои европейски градове. В центъра на Старозагорски минерални бани ще открием мащабно пано, изпълнено от млади старозагорски художници. Надяваме се с това Баните да станат още по-привлекателни за старозагорци и гости от страната и чужбина.

Другата тема, по която продължаваме да работим, е превръщане на зоната около Стария чинар в любимо и предпочитано място за старозагорци и гостите на града ни. Въпреки че все още базовият проект не е завършен, там вече се провеждат различни събития на различни възрастови групи. След укрепването на чинара вече е готово и барбекюто. Предстои завършване на беседката, организиране на автономно фотоволтаично ел. захранване, осветление и видеонаблюдение, което ще бъде достъпно чрез интернет. Ще се облагороди околното пространство. Всичко това става с широко, безвъзмездно съдействие от много старозагорски фирми, за което им благодарим.

Другата, свързана с предишните две теми, която Граждански клуб ЛИПА подкрепя, е третото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014. Скоро ще бъде дадена специална пресконференция. Тази година Франция е специален партньор на събитието. Освен очакваното увеличение на броя на избите-изложителите, ще се опитаме да увеличим и броя на фирмите, представящи кулинарни продукти, свързани с виното. Очакваме още по-добро представяне на кулинарния сектор, особено с договореното партньорство с МЕТРО Академия - най-добрата кулинарна школа в България. За първи път в рамките на Фестивала ще организираме майсторски клас „България срещу Франция“ - сляпа дегустация на български и френски вина, водена от виден български енолог. Тази година, в партньорство с Мол Галерия и хипермаркет Аскент, ще започнем ранна промоция на Фестивала, като от 1 до 19 октомври във Фейсбук ежедневно ще се провежда викторина с награди – вина и безплатни пропуски за изложението.
Не сме забравили и поетите ангажименти към младите старозагорци, с грижа да останат, да живеят и работят в Стара Загора. Освен подкрепата ни за различни младежки форуми и събития, с гордост ще кажем, че до голяма степен с наша подкрепа, една изключително активна старозагорска група млади хора, в рамките на година се разви и доби опита и авторитета на уважавана младежка неправителствена организация – Младежки алианс за предприемачество и заетост (МАПИЗ). Тя вече изпълни един проект, в който участваха много старозагорски ученици, студенти и работещи младежи, които придобиха предприемачески знания и умения. Предстои участието им в други национални и международни проекти, а ние ще продължим да ги подкрепяме, защото сме убедени, че това е правилният път за решаване на един от най-важните проблеми не само за България – младежката безработица, с активното участие на младите хора.

Ще продължим да подкрепяме масовия спорт, особено сред децата и младежите, затова готвим активно новото, четвърто издание на Детски игри Старозагорски олимпийски надежди 2015, които предвиждаме да се проведат през май следващата година. Ще продължим да подкрепяме и големите старозагорски спортни събития като Балканиадата и турнира Самарско знаме, които издигат авторитета на Стара Загора.

Както и до сега, съвсем обективно, неконюнктурно и безпристрастно ще даваме мнение по актуалните теми на старозагорския живот, като референдума за полигона Змеево, събарянето на незаконните къщи, за екологичните проблеми и др. Ще участваме активно в партньорство с други неправителствени организации, институции, регионална и места власт в проекти и прояви, полезни за старозагорската общност.

Радостни сме, че Клубът ни получава все по-голяма подкрепа от старозагорската общественост, което ни мотивира да работим още по-добре. Но естествено, търсим още по-широка подкрепа за нарастващия брой наши инициативи, за което разчитаме на вас, и за което ви благодарим!

БТА - Стара Загора - пресконференция

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?