Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

553964 484015504972577 1355346892 nНа 31 октомври се проведе почистване на района около Стария чинар в парк Бедечка Стара Загора. В него се включиха представители на граждански организации и на бизнеса. Събитието бе финал на проекта Бъди модерен, бъди еко на Гражданско обединение Екоцентър Стара Загора, който е част от дарителската програма на Загорка АД. Но създател на тази идея за облагородяване на района около чинара, както и самото дърво да се преварне в символ на Стара Загора е Граждански клуб ЛИПА.

Олег Стоилов – Председател на Управителния съвет на Граждански клуб ЛИПА сподели, че това е първата ни стъпка към разработване на цялостна система в подкрепа на парковете в Стара Загора и съхраняването на дървесното разнообразие в тях.

Стария чинар е на 680 години. През 80-те години по проект на ландшафния архитект Тенко Дянков. Той е бил саниран.  Днес това величествено дърво, което е обявено за природен паметник, има нужда от дотълнителни грижи, защото е уникално и трябва да се запази, коментира арх. Дянков.

По време на акцията бяха отстранени диворастящите храсти, които затваряха чинара. Доброволците събраха и много битови и строителни отпадъци в района. Хралупата на дървота, която беше използвана като контейнер, беше почистена внимателно от бутилките и кутиите. Почистването се проведе под ръководството на специалисти от общината и с помощта на Нелсен Чистота

Тони Куцаров – член на Граждански клуб ЛИПА и ръководител на Екоцентър – Стара Загора сподели, че членовете на клубът ни обмислят да поставят ограда, осветление и камери, за да се предпази дървото от вредни посегателства, но за това разчитат и на отговорността на старозагорци. „Недоброжелателите трудно можем да променим, но по-добре да бъдем повече хора с гражданска позиция“  - заключи той.

От Граждански клуб ЛИПА ще потърсят от общината съдействие за поставяне на кошчета или контейнери около Стария чинар и в парк Бедечка, за да подсещат хората, че това се местата за смет, а не тревните площи.

В почистването на района около Стария чинар активно участие взеха и доброволци от  Търговско-промишлена палата - Стара Загора, членовете на Граждански клуб ЛИПА, служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Обществен дарителски фонд и др.

Граждански клуб ЛИПА организира изработването на Задание за проектиране (Изготвяне на технически инвестиционен проект за обект: Укрепване на Стария чинар и благоустрояване на околната територия в парк Бедечка, гр. Стара Загора). Негови автори са: ландш. арх. Тодор Добрев, инж. констр. Стойко Търнев и ландш.арх. Велина Симеонова. Освен това те разкриха и дарителска банкова сметка за събиране на средства за запазването на вековното дърво и превръщането на парка в туристическа атракция.


Обществен дарителски фонд - Стара Загора
Първа инвестиционна банка - Стара Загора
IBAN: BG58FINV915010BGN0BS7L
BIC: FINVBGSF

 

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?